21 Ağustos 2007 Salı

Munzur Festivalinden izlenimler

image Bu yıl 7.’si düzenlenen Munzur Doğa ve Kültür Festivali çerçevesinde şehir merkezinde yapılan merkezi etkinliklerin yanı sıra ilçelerde de etkinlikler düzenlendi.
Bu yıl 7.’si düzenlenen Munzur Doğa ve Kültür Festivali çerçevesinde şehir merkezinde yapılan merkezi etkinliklerin yanı sıra ilçelerde de etkinlikler düzenlendi. 9 Ağustos günü engellemelerle başlayan Festival 12 Ağustos’a kadar devam etti.

Festivalin ilk günü Pertek ilçesinde etkinlikler yapıldı. Pertek’te festival gününden daha öncesinde yaşamını yitiren bir kişinin cenazesinin kaldırılması nedeniyle kimi etkinlikler iptal edildi. Akşam düzenlenen konserlere ise 3 bin Pertekli katıldı. Belediye garajında düzenlenen konsere Mahmut Aslan, Çetin Oraner, Pınar Sağ, Tolga Sağ, Yeninur Ada, Nurettin Rençber katıldı.

Festival nedeniyle polisin demokratik kitle örgütlerine yönelik baskıcı tavrı ise Pertek’te de sürdü. Stant açmak isteyen Dersim Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği ve Partizan üyeleri polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Stant açmayı engelleyemeyen polis bu kez standa bulunan tüm kitapları dergileri sorgulatarak engellemeye çalıştı. Terörle Mücadele Şubesine bağlı polisler Dersim Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği üyelerine “Bize ne yapabilirsiniz, gidin şikayet edin” sözleriyle gözdağı vermeye çalıştılar.

Festivalin ikinci günü etkinliklerin olduğu ilçelerden bir diğeri ise Hozat’tı. Sabah ilçeye gelen kitleye belediye tarafından Su Deposu -aile çay bahçesinde kahvaltı verildi. Kahvaltı sonrası Grup Diyar, Sait Usta, Efendi Koç, Grup Hiwda’nın yer aldığı müzik dinletisi düzenlendi. Burada düzenlenen etkinliğe yaklaşık bin kişi katılırken akşam düzenlenen konsere yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Varvara ekibi ve halkoyunları gösterileriyle başlayan konserde Pınar Sağ, Tolga Sağ, Arif Sağ, Nurettin Güleç, Abidin ve Mikail Arslan sahnede türkülerini seslendirdiler. Konserde yapılan konuşmalarda bir haftadan uzun süredir yanan Kinzir ormanlarının yakılması kınanarak duyarlılık çağrısında bulunuldu. Yine konser sırasında festivalde emeği geçen köy mahalle muhtarlarına, sanatçılara ve işadamlarına belediye başkanı tarafından plaket verildi.

Hozat’ta da stant açan Dersim Temel Haklar Derneği Hozat Temsilciği çalışanlarına tahammülsüzlük burada da sürdü. Polis ve Jitem tarafından yapılan tacizlerle insanların standa gelmeleri engellenmeye çalışıldı. Hozat Kinzir ormanlarında geçtiğimiz günlerde çıkan çatışma sonrasında orman askerler tarafından ateşe verilmişti. Ormanlar bir haftadan uzun süredir yanarken yangını söndürmek isteyen orman işçileri askerler tarafından güvenlik yok gerekçesiyle izin verilmedi. Yangının Aliboğazı mevkiine kadar yayıldığı öğrenildi. Aliboğazı çevresinde bulunan yaylacılarında askerler tarafından “siz onları besliyorsunuz, bize bilgi vermiyorsunuz” denilerek zorla yayladan indirildiği, Hozat ve Çemişgezek arasında bulunan köylerin de kaldığı alanda operasyonların olduğu öğrenildi.

Dans Gösterilerinden Film Gösterimlerine Kadar Yasaklamalar

7. Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin 3 günü olan 11 Ağustos Cumartesi günü yapılan etkinlikler kapsamında sabah saatlerinde ilk olarak ‘Mıgırdiç Margosyan’ ile söyleşi vardı. “Mıntzuri’nin İzinden” isimli söyleşi de Margosyan, Ermeni Edebiyatı’nın önemli isimlerinden biri olan Mıntzuri’nin köyünden çıkışından ve sonraki yıllarda ailesinin tecir döneminde toptan imha edilmesinden, yaşadıklarından bahsetti.

Öğleden sonra MKM Modern Dans Gösterimi grubu tarafından sergilenmesi planlanan Yasak (YasaQ) isimli Modern Dans Gösterimi ise yine emniyet tarafından iptal ettirildi. Dans gösterisi Halk Eğitim Merkezi’nde gösterimler için izin alınmadığı gerekçesiyle akşam saatlerine alındı. Ve yeri Munzur kenarı Mavi Köprü yanı olarak değiştirildi.

Türkiye’nin Geleceği, Siyasal Krizler ve Demokrasi isimli panelde ise, Temel Demirer (Yazar), Nedim Köroğlu (Siyasetçi) ve Seydi Fırat (Barış ve Demokratik Çözüm Grubu Üyesi) ülkede yaşanan durumu değerlendirdiler. Konuşmacılardan Temel Demirer’in ülkemizde yaşanan durumu değerlendirerek “Munzur dağlarındakinin gücüne inanıyorum” dediği panel yaklaşık 2 saat sürdü.

O gün gösterilmesi planlanan film ve belgesellerden yine yasaklı olanlar vardı.

Çayan Demirel tarafından hazırlanan 38 Dersim isimli belgesel yasaklanırken yerine ertesi gün gösterilmesi planlanan Iciar Bollain yönetmenliğini yaptığı “Gözlerimi de Al” isimli film konuldu. FOSEM tarafından hazırlanan Kuşatma isimli film de yine yasaklı filmler arasındaydı.

Akşam saatlerinde Munzur Sahnesi’nde (Mavi Köprü Yanı), Tara Jaff ve Ali Baran konserleri vardı. Stadyum’da ise Çar Newa, Aynur Doğan ve Ferhat Tunç yine on binlere seslendi.

Munzur İçin Basın Açıklaması

Cumartesi günü saat 18 00’de ayrıca Dersim’de bulunan devrimci yapılar tarafından bir basın açıklaması düzenlendi. “Baskılara, operasyonlara Munzur’da doğa katliamlarına sessiz kalmayalım” pankartının açıldığı basın açıklaması Haklar ve Özgürlükler Cephesi, ESP, Partizan, HKM ve TUDEF tarafından ortak olarak düzenlendi. Döviz ve flamalarında açıldığı basın açıklamasında yakılan ormanların askerler tarafından operasyonlar için yakıldığı ifade edildi. Ve biran önce yangınların söndürülmesi ve operasyonların durdurulması istendi. Yapılan açıklamada ayrıca ormanların kuruması için askerler tarafından çeşitli böceklerin bırakıldığı ve halka karşı uygulanan baskının da devam ettiği bildirildi. Sık sık Munzur’a sahip çıkılmasının istendiği ve “Operasyonlara Son “ çağrısının yapıldığı basın açıklamasına yaklaşık 150 kişi katıldı.


Munzur Festivali’nde Son Gün

7. Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin son günü olan 12 Ağustos’ta ilk olarak Munzur Yürüyüşü yapıldı. Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı yürüyüş sırasında Munzur Diyor ki Türkiye Kyoto’yu imzala ve “Başka bir Enerji Mümkün Başka Munzur Yok.” “TUDEF Munzur’u Koruma Korulu” imzalı pankartlar taşındı. Belediye Binası önünde başlayan yürüyüş Kemerbel denilen yerde Munzur nehri kıyısında sona erdirildi.

Yürüyüş sırasında sık sık “Munzur Özgür akacak”, “Munzur’da baraj istemiyoruz” sloganları atan kitleye çevrede bulunan evlerden de alkışlarla destek verildi. Munzur nehri kıyısına gelindiğinde burada bir basın açıklaması yapan katılımcılar, Dersim’in doğal güzelliklerine sahip çıkılması çağrısı yaptılar. Pankartların nehrin içine taşınmasıyla yapılan açıklamanın ardından türküler de söylendi. Açıklamanın ardından ise Donkişot lakaplı Osman Akkuş kendi yazdığı bir metni okuyarak Munzur’un dilinden halka seslendi, sahip çıkın çağrısı yaptı. Yürüyüş yaklaşık 2 saat sürdü.

O gün yapılan etkinliklerden biri de, Kemal Vural Tarlan ve Hicri İzgören tarafından okunan şiirlerden oluşan şiir dinletisiydi.

Öğleden sonra ise Zonguldak’tan gelen bir Tiyatro grubunun Fahri Bozbaş yönetiminde sergilediği Madenkeş Aileler isimli oyun izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Yine öğleden sonra yapılan etkinlikler kapsamında Dersim İnanç ve Kültür Tarihi isimli panel de vardı.

Stadyum’da verilen Kapanış Konseri’nde ise, Vardiya Müzik Grubu, Rojda ve Mikail Aslan

yer aldılar. Gecenin en coşkulu anları Mikail Aslan’ın sahneye çıkmasıyla yaşandı. Söylediği zazaca türkülerle binlere seslenen Aslan konuşmalarıyla da Dersim’in tarihine ve doğasına sahip çıkalım çağrısı yaptı. Festival Kapanış Konseri’nin ardından sona erdi.

Çeşitli atölye çalışmalarının da yapıldığı festival boyunca, fotoğraf ve Dersim tarihinin de anlatıldığı karikatür sergileri açıldı.

Hiç yorum yok: