Küresel ısınma nedeniyle doğa, felaketleri ve kuraklığı ile acımasız yüzünü gösterdi, gösteriyor.
Tüm Dünya'yı top yekün yok oluşu sürükleyen, Küresel Isınmanın sorumlusu kapitalizm bu durumdan dâhi kâr elde etmenin planlarını yapmaya başladı. Doğa özelleştirilmeye çalışılıyor.
Ankara'da ki sı sıkıntısının ardından göllerin ve akarsuların özelleştirilmesi tartışmaları başlatıldı. Azami kâr hırsı güden kapitalistler tüm dünyayı nakte çevirmeyi düşünüyor. Herhalde sonraki adım Oksijenin özelleştirilmesi olacak?!
Ancak bu yıl ki kuraklık bir tarihsel değeri de ortaya çıkardı.
Diğer iller de olduğu gibi, İstanbul da kuraklık yaşıyor. Barajlardaki su miktarı %27'lere indi. Alibey deresinde ise su neredeyse tamamen tükenmiş durumda. Derenin kuruması Kanuni Sultan Süleyman'ın talimatıyla M. Sinan'a 1554-1562 yılları arasında yaptırılan Mağlova Kemerini ortaya çıkardı. Kemer, 1563 yılında sel felaketi nedeniyle zarar görmüş, 1564 yılında ise onarılmış.
Sanat Tarihi Prof. Semavi Eyice "Dini mimaride Süleymaniye ve Selimiye Camileri neyse, sivil mimaride de Mağlova kemerleri o derece önemli bir eserdir. Benim nazarımda onu baraj gölü içinde bırakmak Sanat Tarihi açısından yapılmış en büyük cinayettir." dedi. Eyice, Alibey barajının yapılış aşamasında kendisinin anıtlar kurulunda görevli olduğunu, baraj yapılmasına itiraz eden tek kişinin kendisi olduğunu söyledi.
Sular çekildikten sonra bölgeyi giden Arkelog Görkem Kızılkayak suların çekilmesinin tek faydasının eserin tamamını görebilmek olduğunu, tarihi yapıda herhangi bir hasar olmadığını söyledi.
Kemer 2 katlı olup 36 metre yüksekliğinde, 258 metre uzunluğundadır. Alt katta 8 büyük göz üst katta 8 küçük göz bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder