22 Ağustos 2007 Çarşamba

KYB temsilcisi: DTP hata yaptı

Talabani’nin Ankara temsilcisi Behroz Galali DTP’nin köşk oylamasında Gül’e destek vermeme kararını hata olarak yorumladı. Dün meclis grubunu toplayan DTP ise sonraki turlarda da Gül’e oy vermeme boş oy kullanma tutumunu sürdürmeye karar verdi.

resim

HABER MERKEZİ Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin genel sekreteri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Ankara Temsilcisi Behroz Galali, cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasında Abdullah Gül’e destek vermeyen DTP’yi eleştirdi. Galali seçim sürecinde DTP’nin iki hata yaptığını, bunlardan ilkinin ilk tur oylamada boş oy kullanılması, ikincisinin ise Gül’ün ziyaretinin hemen ardından basın toplantısı düzenlenmesi olduğunu ileri sürdü.

Erbil’de yayınlanan Kürdistan Nwe (Yeni Kürdistan) gazetesinde dün yayınlanan yazısında Galali “DTP'nin siyasi ve diplomatik yetersizliğinden ve tecrübesizliğinden dolayı iki önemli hata yaptığı” yorumunda bulundu. DTP'nin ilk hatasının cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün ziyaretinin hemen ardından basın toplantısı düzenlenmesi olduğunu söyleyen Galali, halkın, Kürt sorunun çözümüne fayda sağlanması için ileri görüşlü bir şekilde görüşmeler yapılmasını beklediğini söyledi. Galali, oylama öncesinde parti adına resmi açıklama yapan Ahmet Türk'ün “Abdullah Gül'e oy vermeyeceğiz ve boş oy kullanacağız” diyerek ikinci hatayı yaptığını savundu.

Bakan Çelik’ten DTP’ye ziyaret
Öte yandan dün sürpriz bir biçimde Meclis’teki grubunu toplayan DTP, cumhurbaşkanlığı seçiminde boş oy kullanma tutumunu gelecek turlarda da sürdürmeyi benimsedi. Abdullah Gül’ün Kürt sorunu hakkında mesaj vermesi durumunda DTP’liler tutumlarını değiştirip Gül’e oy vermeyi de benimsediler. Ahmet Türk başkanlığında basına kapalı olarak yapılan ve 6 saat süren toplantıda cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin yanısıra milletvekillerinin hangi komisyonlarda görev alacakları konusu da ele alındı.

DTP Grup toplantısının ardından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik akşam saatlerinde Ahmet Türk’ü ziyaret etti. Çelik görüşme sonrasında bunun bir nezaket ziyareti olduğunu ve cumhurbaşkanlığı seçiminin gündeme gelmediğini belirtti. Ancak DTP’li kaynaklar Çelik’in ziyaretinde DTP’lilerden ikinci turda Gül’e destek istediğini ifade etti.

Hiç yorum yok: